Paprika mini blok rood

Paprika mini blok rood
CAPSICUM ANNUUM L. MINI ROUGE

Klein, maar bijzonder fijn


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

80 x 40

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De teelt van paprika is vergelijkbaar met die van tomaat, maar paprika groeit trager. Ze verdragen dus ook geen vorst!

De potkluit mag je niet te diep planten zodat de stengel niet met de teelaarde in contact komt. De grond moet voldoende warm zijn om te planten. Zorg voor een goede organische bemesting. Na de vruchtzetting kunnen we een bijbemesting geven opgelost in water. Ze hebben voldoende water nodig, maar mogen niet te nat staan, dus niet overdrijven, paprika is immers een trage groeier!

Paprika gedijt het best in tunnel of kas, miniblokpaprika’s kunnen we ook buiten planten op een zonnig, beschut plaatsje. In open lucht zal de oogst wat minder zijn. Ook teelt in pot is mogelijk, regelmatig bijbemesten en dagelijks water geven is noodzakelijk. Paprika’s moeten gesteund worden met een paar stokken rond de plant of aan een draad (of 2 draden).

Minipaprika’s hoeven niet gesnoeid te worden, ook vruchtdunning is niet nodig.

Paprika is nogal gevoelig voor bladluizen. Het is aan te raden deze onder controle te houden, want bladluizen brengen ook verschillende ziektes over van de ene plant naar de andere en maken de plant zwakker. Natuurlijke vijanden van de bladluizen (lieveheersbeestje, sluipwesp, galmug) kunnen de bladluizen in toom houden indien aanwezig. De bladluizen afspoelen van de bladeren zorgt er ook voor dat ze zich niet te snel uitbreiden. Afspoelen met een aftreksel van brandnetel helpt ook.

Neusrot kan ook een probleem zijn bij paprika. Hierbij ontstaan bruine vlekken aan het uiteinde van onze paprika’s. Oorzaken zijn een te droge bodem, te weinig calcium in de bodem en een verstoorde zoutconcentratie waardoor de vrucht niet voldoende water kan opnemen. Zorg ervoor dat de planten voldoende vocht krijgen, pas vruchtwisseling toe en let op met chemische meststoffen!

Paprika’s bewaren tot 1 week op een koele plaats bij 10-12 °C.Vruchtgrootte

5 cm