Citroenbasilicum

Citroenbasilicum
Ocimum basilicum

basilicum met een heerlijk citroenaroma


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

50 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Citroenbasilicum is éénjarig en zeer vorstgevoelig. Basilicum is een echte zonneklopper. Hij heeft ook heel veel warmte nodig. Dus in volle grond buiten is het aan te raden niet voor eind mei te planten en het liefst op een beschut plekje in de zon.

Door zijn heerlijke citroenaroma past dit kruid uitstekend bij visbereidingen. Ook bij desserten met bijvoorbeeld ijs smaakt het heerlijk. We kunnen enkele blaadjes toevoegen aan een lekker, zomers slaatje. De blaadjes van citroenbasilicum mogen we niet laten meekoken, de typische citroensmaak gaat anders verloren. Ook bij drogen verdwijnt het aroma.

Op vlak van gezondheid bevordert basilicum de eetlust en ondersteunt het de spijsvertering. Bij braakneigingen kunnen we een aftreksel van basilicum aanraden, dit maken we door één eetlepel verse basilicumblaadjes te overgieten met 250 ml net gekookt water, 3 tot 5 minuutjes laten trekken.

We kunnen verse basilicumblaadjes wrijven over insectenbeten om zo jeuk en ontsteking tegen te gaan. Bij een neusverkoudheid kunnen de dampen van kokend water op basilicumbladeren verlichting bieden.