Thaise basilicum

Thaise basilicum
Ocimum basilicum 'Siam Queen'

Heeft een zoete basilicumsmaak met een vleugje anijs


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Basilicum is éénjarig en zeer vorstgevoelig. Basilicum is een echte zonneklopper. Hij heeft ook heel veel warmte nodig. Dus in volle grond buiten is het aan te raden niet voor eind mei te planten en het liefst op een beschut plekje in de zon.

Een pot basilicum houdt vliegende insecten op afstand. Planten we hem tussen worteltjes, dan verjaagt de basilicum de wormen.

Thaïse basilicum gebruiken we vooral in de Aziatische keuken. Vers kunnen we hem toevoegen aan slaatjes. Voorts zijn de blaadjes (zowel vers als gedroogd) ook lekker in salades, pasta's, op brood en in soep.

Op vlak van gezondheid bevordert basilicum de eetlust en ondersteunt het de spijsvertering. Bij braakneigingen kunnen we een aftreksel van basilicum aanraden, dit maken we door één eetlepel verse basilicumblaadjes te overgieten met 250 ml net gekookt water. 3 tot 5 minuutjes laten trekken.

We kunnen verse basilicumblaadjes wrijven over insectenbeten om zo jeuk en ontstekingtegen te gaan. Bij een neusverkoudheid kunnen de dampen van kokend water op basilicumbladerenverlichting bieden.