Roodbladige basilicum

Roodbladige basilicum
Ocimum basilicum 'Rosie'

donkere, roodpaarse variant


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Basilicum is éénjarig en zeer vorstgevoelig. Basilicum is een echte zonneklopper. Hij heeft ook heel veel warmte nodig. Dus in volle grond buiten is het aan te raden niet voor eind mei te planten en het liefst op een beschut plekje in de zon.

Een pot basilicum houdt vliegende insecten op afstand. Planten we hem tussen worteltjes, dan verjaagt de basilicum de wormen.

Rode basilicum is een variant van de gewone groene basilicum. De bladeren hebben een intens roodpaarse kleur en zijn iets spitser dan de gewone basilicum. De bladeren zorgen voor een mooie kleurrijke toets in gerechten. We gebruiken het kruid in pesto, bij tomaat, mozzarella, salades, lamsvlees, kalfsvlees, kip, groenten-en kippensoep, eiergerechten, rijst en pasta. Door zijn rode kleur kunnen we hem gebruiken voor rode pesto.

Op vlak van gezondheid bevordert basilicum de eetlust en ondersteunt het de spijsvertering. Bij braakneigingen kunnen we een aftreksel van basilicum aanraden, dit maken we door één eetlepel verse basilicumblaadjes te overgieten met 250 ml net gekookt water. 3 tot 5 minuutjes laten trekken.

We kunnen verse basilicumblaadjes wrijven over insectenbeten om zo jeuk en ontsteking tegen te gaan. Bij een neusverkoudheid kunnen de dampen van kokend water op basilicumbladeren verlichting bieden.

De etherische olie van basilicum kan gebruikt worden bij depressieve neigingen en angsten. We voegen enkele druppels toe aan het badwater. OPGELET: de etherische olie mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap!