image

12
jun

Een hele zomer genieten van verse basilicum uit eigen tuin!

Vivavera.be

Het kweken van eigen basilicum is niet altijd eenvoudig. Het is een gevoelig plantje en bovendien een echte zonneklopper. Maar met deze tips moet het je zeker lukken!

• Plant hem niet te vroeg buiten! Basilicum is zeer warmte-minnend en groeit niet goed bij temperaturen onder de 12°C. Wacht dus best tot begin juni voor je hem buiten uitplant. Voor het  uitplanten kun je basilicum eerst enkel dagen te laten afharden, dan zet je hem bij voorkeur de eerste dagen enkel overdag buiten, zo kan de plant wennen aan de buitentemperaturen.

• Zorg ervoor dat de plantjes voldoende ruimte hebben! Laat ze niet staan in een klein, plastiek potje, maar plant ze uit in een grote pot, een moestuin-of kruidenbak of in volle grond.

• Basilicum heeft nood aan voldoende zon en licht. Geef ze een plaatsje op de vensterbank of geef ze een zonnig plaatsje op het terras of in de (moes)tuin. De planten hebben zeker 6u zonlicht per dag nodig.

• Geef basilicum geen water op het blad, maar zet de pot in een schaaltje waarin je water geeft, zo zorg je ervoor dat het blad niet nat wordt. Staat hij in volle grond dan geven we water net naast de plant, we kunnen ook iets ingraven (een plantpotje of een afgesneden fles) net naast onze basilicum waar we dan water in geven, zo krijgen de wortels voldoende water en wordt de plant niet nat.

• Geef basilicum niet teveel water! De aarde moet vochtig aanvoelen, maar de plant mag ook niet verdrinken. Bij een te grote watergift krijgt de plant gele blaadjes.

Tot slot zou ik het nog willen hebben over het verschil tussen een basilicumplantje uit de supermarkt en een basilicumplantje uit het tuincentrum.  Een plantje uit de supermarkt wordt gekweekt om direct te consumeren, de plantjes worden geforceerd in hun groei met onder andere kunstlicht, daardoor overleven ze het niet lang eens aangekocht. Een plantje uit het tuincentrum wordt veel trager en daardoor ook veel sterker opgekweekt! Van deze basilicum kunnen we met de juiste zorgen een hele zomer lang genieten!