image

15
mei

Eigen kweek: zoete aardappel

Vivavera.be

De zoete aardappel is een echte superfood! Het is een supergezonde groente: de knollen bevatten veel antioxidanten, vezels, sporenelementen en vitamines A en C. De knollen hebben een lage glycemische index, daardoor geven ze maar een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel, wat goed nieuws is voor mensen met diabetes type 2 en mensen die een bepaald dieet volgen. Let wel op: de lage glycemische index geldt enkel voor gekookte zoete aardappel, niet voor de gebakken of gefrituurde versie!

Bataat is geen familie van de gewone aardappel, maar van winde, het is een kruipende plant. Het telen van de zoete aardappel verloopt dan ook helemaal niet zoals het telen van aardappelen. Zoete aardappelen groeien het best op lichtere gronden. Plant ze eventueel in plantbedden (al dan niet bedekt met plastic). De grond moet voldoende compostrijk zijn. Veel bemesten is niet nodig, dit zorgt voor een betere bladgroei, maar komt de knolvorming niet ten goede. De plant verkiest een plaatsje in de zon. Hou er rekening mee dat hij tijdens de knolvorming veel water nodig heeft. De plant groeit niet bij temperaturen onder de 15 °C, plant daarom zeker niet te vroeg! Vanaf half april kan het onder beschutting, vanaf half mei- begin juni in open lucht.

De knollen (een verdikking van de wortels) hebben zeker 3 maanden nodig om zich te vormen, daardoor zullen ze oogstbaar zijn vanaf september. Dat kan in één keer, maar het is ook mogelijk om telkens de grootste zoete aardappelen te rooien. Het oogsten moet zo voorzichtig mogelijk gebeuren, liefst met de hand, zodat de knollen niet beschadigd worden in functie van het bewaren. Voor de eerste vorst moeten alle zoete aardappelen geoogst zijn.

Het bewaren van zoete aardappelen gebeurt best zoals gewone aardappelen, op een koele (+/-10°C), donkere plaats, maar zeker niet in de koelkast. 

Voor een optimale, zoete smaak is het een optie om de aardappelen te laten rijpen. Bewaar ze bij deze methode 2 weken bij hogere temperaturen (bij voorkeur 25°C -29°C), zet er eventueel een ventilator bij om schimmels geen kans te geven. Sorteer er daarna de slechte vruchten uit en je kan de aardappelen bewaren gedurende verschillende maanden zoals gewone aardappelen. 

Er is een enorme diversiteit aan recepten waarin zoete aardappel verwerkt wordt. Dat kan zoals de gewone aardappel, bijvoorbeeld als puree, gebakken, gefrituurd, in partjes gesneden en daarna in de oven, … .  

Wil je zelf aan de slag,  dan hebben we in onze superfoodreeks 3 soorten zoete aardappel:
De Erato®Orange  : Dit is een intens-oranjevlezige zoete aardappel met helderrode schil. De forse knollen zijn ovaal, vrij dik, met uitstekende smaak. Je kan hoge opbrengsten verwachten zowel in de kas als in de volle grond.
De Erato®Gusto : Dit is een witvlezige zoete aardappel met relatief grote ovale knollen en bijzonder grote opbrengsten. De knollen hebben een uistekende textuur en smaak. Dit ras is aanbevolen voor zowel kas als volle grond.
De Erato®Violet : Een zoete aardappel met een sterk paarse binnen- en buitenkant. Deze soort heeft relatief veel warmte nodig, wat resulteert in een latere afrijptijd en dus ook een langere teeltduur.