In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn zoete aardappelen of bataten geen familie van de gewone aardappel, hieronder staan de belangrijkste verschillen opgelijst:
ZOETE AARDAPPEL
AARDAPPEL
winde familie
nachtschade familie
blad is eetbaar (bereiden zoals spinazie)
blad en bloemen zijn zeer giftig!
telen op lichtere gronden
kunnen we planten op alle soorten gronden , indien niet te nat
warmteminnend (groet niet onder de 15°C), in open lucht planten we ze vanaf half mei
planten kunnen we al vanaf de vroege lente (begin april)
De planten hebben veel water nodig tijdens de knolvorming.
enkel water geven als het echt droog is
oogst: 1,5-3 kg/ plant
oogst: 1 à 2 kg/ plant
Na de oogst laten we de knollen nog twee weken narijpen (op een warme plek), daarna kunnen we ze nog maanden bewaren bij 12-15°C.
bewaren bij 2-8°C
De zoete aardappel bevat meer vezels en meer vitamines en mineralen, bovendien is de glycemische index een pak lager, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
De aardappel bevat minder suikers en meer eiwitten en koolhydraten.
Conclusie: beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Zoete aardappel verdient zeker ook zijn plaatsje in onze moestuin en onze keuken!