image

12
maa

Zoete patat of toch liever aardappelen?!?

Vivavera.be

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn zoete aardappelen of bataten geen familie van de gewone aardappel, hieronder staan de belangrijkste verschillen opgelijst:

ZOETE AARDAPPEL AARDAPPEL

winde familie

nachtschade familie

blad is eetbaar (bereiden zoals spinazie)

blad en bloemen zijn zeer giftig!
telen op lichtere gronden

kunnen we planten op alle soorten gronden , indien niet te nat

warmteminnend (groet niet onder de 15°C),  in open lucht planten we ze vanaf half mei

planten kunnen we al vanaf de vroege lente (begin april)

De planten hebben veel water nodig tijdens de knolvorming.

enkel water geven als het echt droog is

oogst: 1,5-3 kg/ plant

oogst: 1 à 2 kg/ plant

Na de oogst laten we de knollen nog twee weken narijpen (op een warme plek), daarna kunnen we ze nog maanden bewaren bij 12-15°C.

bewaren bij 2-8°C
De zoete aardappel bevat meer vezels en meer vitamines en mineralen,  bovendien is de glycemische index een pak lager, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. De aardappel bevat minder suikers en meer eiwitten en koolhydraten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie: beide soorten hebben hun voor- en nadelen.  Zoete aardappel verdient zeker ook zijn plaatsje in onze moestuin en onze keuken!