image

12
feb

Eigen kweek: kruiden

Vivavera.be

Je eigen keuken- en tuinkruiden telen wordt kinderspel met onderstaande tips!

 • De meeste kruiden zijn vorstbestendig, eigenlijk kun je dus al vroeg in het voorjaar beginnen met planten. Denk er wel aan dat de meeste kruiden niet van natte voeten houden en een goede waterhuishouding dus noodzakelijk is. OPGELET:  éénjarige kruiden zijn meestal wel vorstgevoelig, wacht dus met het buiten planten van deze soorten tot na de ijsheiligen (half mei).
   
 • De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats, het liefst ook wat beschut tegen de wind en extreme weersomstandigheden. Toch zijn er enkele soorten die het goed doen in de (half)schaduw ook, zoals kervel, peterselie, bieslook en munt.
   
 • Sommige gevoelige soorten zoals rozemarijn, dragon en salie hebben in de winter bescherming nodig tegen strenge vorst (bijvoorbeeld met wat stro).
   
 • Heesterachtige soorten zoals tijm, rozemarijn, salie en lavendel snoeien we elk voorjaar wat terug, dit komt de groei en vorm ten goede. Na de bloei snijden we de uitgebloeide bloeistengels uit. We raden aan om niet helemaal kort in te snoeien net voor de winter. Bij strenge vorst kunnen ze indrogen en als ze heel kort ingesnoeid zijn kan dat nefast zijn.
   
 • Naast teelt in volle grond is ook teelt in pot of kuip perfect mogelijk! Zo kan je zelfs op een kleine ruimte wat keukenkruiden zetten. Het voordeel aan teelt in pot is dat we de planten steeds op de perfecte groeilocatie kunnen zetten, voor de meeste kruiden zal dit op een zonnig plekje zijn, in de winter kunnen we gevoelige planten naar binnen brengen. OPGELET:  de waterhuishouding is moeilijker te regelen bij teelt in pot, de planten mogen niet te nat staan, maar uitdroging moet ook vermeden worden, daarom is een regelmatige watergift meestal noodzakelijk.

Een veelgestelde vraag is waarom het niet lukt om kruiden uit de supermarkt verder te telen. Het antwoord hierop is heel eenvoudig: kruiden die in de supermarkt aangeboden worden, zijn op een manier gekweekt waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk groen blad te hebben. De enige reden waarom die pot eraan zit, is om ze vers te houden. Ze zijn bedoeld als vers product om op te eten. Onze kruiden worden traag geteeld, rekening houdend met ons klimaat. Dat maakt dat de plant veel sterker is en doordat ze tijd heeft om te groeien bevat ze ook veel smaak en veel voedingsstoffen.