image

1
mei

Zomerse vruchtgroenten

Vivavera.be

Eigen kweek: zomerse vruchtgroenten

Zomerse vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers en meloenen hebben 1 ding gemeen, ze zijn allemaal zeer vorstgevoelig en het zijn zonnekloppers. Plant ze daarom zeker niet te vroeg in de moestuin! Voor buitenteelten is het aanbevolen te wachten tot na de ijsheiligen (half mei). In kas kan het wel wat vroeger: tomaten, paprika’s en aubergines, afhankelijk van de weersomstandigheden, vanaf begin april. Voor meloenen en komkommers is dit nog te vroeg, beter is eind april. Teelt in open lucht kan lukken, maar dan enkel op een beschut plaatsje in de zon. Veel hangt af van de weersomstandigheden tijdens de zomer. De oogst is ook altijd wat minder in vergelijking met teelt in kas.

Om de planten zo gezond mogelijk op te kweken zijn er enkele belangrijke richtlijnen die het verschil kunnen maken. Eerst en vooral is een goede verluchting van de serre belangrijk! Hou de kas niet volledig afgesloten (bij normale weersomstandigheden), zodat ziekten en plagen minder kans hebben zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat planten steeds droog de nacht ingaan, geef daarom steeds ’s morgens water en altijd aan de voet van de plant, nooit op het blad! TIP: graaf het plantpotje of een fles, waar je de onderkant van afgesneden hebt, in naast de plant en geef hierin water. Veel problemen ontstaan ook door een verkeerde bemesting. Een goed bemestingsadvies en eventueel bodemanalyse vooraf kunnen veel problemen voorkomen. Vooral in de hobbykas wordt de bodem soms te weinig doorgespoeld in de winter waardoor hij te zout wordt.

Vooral bij tomaten kunnen problemen ontstaan door een gebrek aan vruchtafwisseling. Tomaten mogen maar 1 maal om de 4 jaar op dezelfde plaats geplant worden. Doen we dat niet, dan is er kans op besmetting door kurkwortel, een schimmelziekte. TIP: Komkommer is de ideale vruchtafwisseling met tomaat. Lukt het niet vruchtafwisseling toe te passen (door plaatsgebrek), kies dan  geënte planten, deze zijn veel minder ziektegevoelig en veel groeikrachtiger, daardoor zullen ze ook zonder vruchtafwisseling een goede oogst geven.

Na de vruchtzetting is het belangrijk regelmatig wat meststoffen op te lossen in het water. Maar overdrijf hier niet mee, vooral niet bij meloen.