image

7
Feb

Eigen kweek: aardbeien

Wie lust er nu geen aardbeien? Vivavera.be

De heerlijke, zoete, sappige vruchtjes zijn gemakkelijk zelf te kweken met onderstaande tips!

Aardbeien kunnen we in 2 groepen indelen:

  • Doordragende aardbeien, die de hele zomer en herfst aardbeien produceren. Enkele gekende voorbeelden zijn de rassen Ostara, Mount Everest en Charlotte.
  • Vroege en middelvroege aardbeien, die in een periode van 3 tot 4 weken enorm veel vruchten produceren. Vroege rassen geven aardbeien in mei zoals Gariguette en Gorella. Bij middelvroege rassen start de oogst een tweetal weken later, zoals bijvoorbeeld Elsanta en Magnum.

Belangrijk om te weten is dat de smaak van onze aardbeien beïnvloed wordt door de samenstelling van de grond en de bemesting. Na de winter is het zeker nodig om te bemesten. Aardbeien hebben een plaatsje nodig in de zon op een goed doorlaatbare bodem. Een goede waterhuishouding is heel belangrijk! Ze staan niet graag met hun voeten in het water, maar ook droogte moet vermeden worden (droogteperiodes beïnvloeden de smaak op een negatieve manier).

Teelt in (hang)pot is mogelijk, maar het is hier nog belangrijker dat de waterhuishouding in orde is (potten drogen sneller uit). Zorg dus zeker voor een schaaltje dat water kan opvangen onderaan de pot en geef de planten regelmatig water.

Augustus is de ideale plantperiode voor vroege en middelvroege aardbeien. Als deze soorten pas in het voorjaar geplant worden, dan zal de oogst gedurende het eerste jaar maar mager zijn. Doordragende aardbeien daarentegen dragen veel langer vruchten en kunnen we ook in het voorjaar planten.

Om de productie van de aardbeien te bevorderen is het raadzaam om de uitlopers te verwijderen. Op deze manier kan de plant al haar energie in de vruchtjes steken. Tijdens de bloeiperiode is het aan te raden stro tussen de planten te leggen om de vruchten te beschermen tegen aarde en zand en er tevens voor te zorgen dat onkruiden minder kans krijgen.

Door aardbeien in het voorjaar onder een tunnel met plastic folie te kweken wordt de oogst aanzienlijk vervroegd, ook vormt de folie een bescherming tegen vogels, die maar al te graag van de aardbeien smullen. In de zomer kan een net nuttig zijn tegen vogelvraat.

Aangeraden wordt om de planten om de 3 jaar te vervangen. Ze hebben dan hun beste tijd gehad en dragen meestal kleinere vruchten en ook veel minder.