image

2
apr

Zomerse vruchtgroenten, alles op zijn tijd!

Vivavera.be

Zomerse vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers, meloenen, courgettes en pompoenen hebben 1 ding gemeen :  ze zijn allemaal zeer vorstgevoelig en het zijn zonnekloppers.

Plant ze daarom zeker niet te vroeg buiten in de moestuin!

In de kas is het mogelijk om tomaten, paprika’s, aubergines en courgettes te planten vanaf begin april. Hou wel steeds rekening met de weersomstandigheden :  zijn deze niet goed, wacht dan nog even met het uitplanten!

In een verwarmde serre of veranda kan je een voorsprong nemen door vroeg te starten en op die manier met grote planten te starten tweede helft  april in de koude kas en half mei buiten.

Voor meloenen en komkommers start je zelfs in de kas  beter  wat later. Ze kunnen helemaal niet tegen koude nachten.

Voor buitenteelten is het aanbevolen te wachten tot na de ijsheiligen (half mei). Hou er rekening mee dat de oogst buiten altijd wat minder zal zijn in vergelijking met teelt in kas, al spelen de weersomstandigheden hier een grote rol in. Sommige soorten en variëteiten zijn beter geschikt voor buitenteelt dan andere.  

Soorten geschikt voor de buitenteelt:

  • Tomaten: st-pierre, vollegrondstomaat Short Phil en aperitieftomaatjes
  • Komkommers: mini-komkommers, snackkomkommer lunchbox en komkommer ‘Burpless’
  • Paprika’s: mini blok rood en geel, mini snackpaprika’s en ook  zoete puntpaprika’s

Aubergines kan je buiten planten vanaf eind mei op een beschutte, zonnige plaats.

Voor meloenen, de grootste zonneklopper van al onze vruchtgroenten, zoeken we het warmste en meest beschutte plaatsje in onze tuin. Bij een mooie zomer kan ook deze teelt zeker lukken! Een voordeel aan de buitenteelt is bovendien dat de bevruchting beter loopt .

Pompoenen worden meestal niet in kas geteeld, ze nemen heel wat plaats in en ook buiten is de oogst zeer goed. Planten buiten kan na de IJsheiligen,  half mei dus zonder risico op koude nachten.

De laatste lentes worden stilaan warmer de laatste jaren, je kan het er dus op wagen om vroeger te planten, maar een koudeprik is niet uitgesloten!