image

26
jan

De eerste LENTEKRIEBELS

Vivavera.be

Nu de dagen weer wat langer worden en de ergste vrieskou het land verlaten heeft, kriebelt het opnieuw om de handen vuil te maken in de moestuin! Een voordeel aan vroeg planten is dat de meeste soorten veel minder last hebben van ziekten en plagen, die toch vooral een probleem vormen als het wat warmer is.

Hieronder enkele typische voorjaarsplanten om mee te starten:

  • Erwten en sluimererwten kunnen wel wat vorst verdragen. Plant ze vanaf half februari uit in de koude kas. Buiten planten kan vanaf half maart onder een agryldoek, vanaf april onbeschut.
  • Tuinbonen verdragen lichte vorst. Plant ze buiten uit vanaf begin maart, enkele weken vroeger kan, mits bescherming van een agryldoek.
  • Peterselie is helemaal niet vorstgevoelig. In principe kunnen we dus het jaarrond planten. Bij koude temperaturen echter stopt de groei en kunnen we tijdelijk niet oogsten. In de winter en het voorjaar is het dus beter peterselie in een koude kas te planten, waar de groei gewoon kan doorgaan.
  • Spinazie kunnen we vanaf begin februari in de koude kas uitplanten en vanaf begin maart in open lucht. De plantjes zijn niet vorstgevoelig.
  • Sla voor serre planten we uit vanaf half februari in de koude kas. Buiten planten kan vanaf maart, mits bescherming met een agryldoek of geperforeerde plastiekfolie. De planten kunnen kleine beschadigingen oplopen van de vorst, maar groeien hier meestal goed overheen.
  • Veldsla is helemaal niet vorstgevoelig en kunnen we de hele winter door uitplanten in de serre.
  • Aardbeien zijn niet vorstgevoelig en kunnen we dus perfect in het voorjaar aanplanten. Hierbij maken we wel een onderscheid tussen doordragers en vroege aardbeien. Doordragers geven aardbeien vanaf juni tot aan de eerste vorst. Planten we ze in het voorjaar (vanaf half februari) dan zal dit niet zoveel invloed hebben op de oogst van het eerste jaar. Vroege aardbeien daarentegen geven slechts tijdens een korte periode veel vruchten, planten we deze soorten in het voorjaar, dan zal de oogst het eerste jaar wat minder zijn.
  • Wortel en Parijse wortel verdragen goed koude temperaturen en kunnen vanaf begin februari in de koude kas. Enkele weken later mogen ze zelfs buiten.
  • Ajuin en knoflook zijn niet vorstgevoelig en kunnen we reeds vanaf half februari uitplanten.

Met deze tips zijn jullie helemaal klaar om het nieuwe moestuinseizoen van start te laten gaan!