image

1
sep

Sierlijke najaarsgroenten: mooi en lekker!

Vivavera.be

De voorbereidingen voor een mooie wintermoestuin beginnen nu! De zomer loopt stilaan op zijn einde en we krijgen wat lege  plaatjes in ‘onze lochting’. Deze blijven nog al te vaak leeg terwijl er nog zoveel mogelijk is in de moestuin.

Er zijn tal van planten die perfect winterhard zijn en bovendien de mooiste kleuren hebben. Dubbele winst dus : ze fleuren de (moes)tuin op en zijn bovendien heel lekker en voedzaam!

Één daarvan is de paarse boerenkool, het is een echte blikvanger in de tuin of op het terras! Deze kool met een mooie, purperrode kleur is zeer geschikt voor de herfst- en winterteelt. De planten kunnen tijdens de winter gewoon op het veld of in pot blijven staan waarbij de bladeren worden geoogst, van onderen te beginnen, volgens behoefte. Na wat vorst smaken de bladeren nog lekkerder omdat er dan meer suikers vrijkomen! Bij koken worden de bladeren donkergroen. Zelfs wanneer de kool in het voorjaar begint te bloeien is dit een échte blikvanger en  de bloempjes zijn een delicatesse!

Ook rozerode selder (Giant Red) is een echte  aanwinst voor de wintermoestuin. Wie kent nog de authentieke, subtiele  smaak van winterselder?  Deze  plant met mooie rode stelen is bovendien niet ziektegevoelig en zeer sterk tegen vorst. De stengels worden zowel rauw als gekookt gegeten. Na de eerste koude wordt de smaak nog beter!

Verder is ook rode warmoes (Rhubarb Chart) een topper voor de moestuin. Deze decoratieve snijbiet met rode, lange bladstelen is gemakkelijk te telen, een snelle groeier en niet ziektegevoelig! De planten zijn winterhard, de bladeren worden één voor één volgens behoefte geoogst. Jonge stelen en bladeren van warmoes zijn het lekkerst, bijvoorbeeld als spinazie bereid. Ze bevatten heel veel vitamines!

Naast deze voorbeelden zijn er nog tal van planten die een meerwaarde kunnen zijn voor de (moes)tuin in de winter, denk maar aan herfstpluksla, (rode) rucola, veldsla, peterselie,…Vraag ernaar in het tuincentrum. Dat wordt smullen deze winter!