image

17
jul

Eigen kweek: prei

Vivavera.be

Prei is eigenlijk een tweejarig gewas, we oogsten hem echter het eerste jaar. Doen we dit niet, dan bloeit hij het  tweede jaar, wat de kwaliteit en smaak niet ten goede komt.

Prei verkiest een voedselrijke, goed waterdoorlatende bodem. Bij voorkeur werken we in de winter oude stalmest in de grond als voorbereiding. Tijdens de groei is het aangeraden regelmatig bij te bemesten met een kalium –en  stikstofrijke meststof, dit bevordert de groei. Water geven is enkel nodig in droge periodes.

Preiplanten worden uitgeplant wanneer ze de dikte van een potlood hebben. Voor het planten zorgen we voor een goede losgemaakte bodem. We maken gaten van 15 cm diep, hierin laten we de preiplantjes zakken. Het opvullen van deze gaten met aarde hoeft niet, de gaten volgieten met voldoende water volstaat. 

TIP: plant preiplanten in een geul, deze kunnen we dan dicht doen eens onze planten goed aan de groei zijn (zo krijgen ze een mooie lange, witte schacht).

Het oogsten doen we bij voorkeur met een spitvork.

Herfstprei winterprei
Blad grijsgroen Blad donkergroen van kleur
Niet winterhard vorstbestendig
Planten van begin mei tot eind juni Planten van half juni tot begin augustus
Oogsten van september tot december, wat daarna overblijft op het veld wordt best ingevroren om later te gebruiken Oogsten van januari tot april vers van het veld, na april krijgen we een grotere kans op doorschieten
Groeit snel bij warme temperaturen Blijft groeien bij temperaturen tot 6°C

Door de vlugge rijping zijn de planten weker en krijgen we sneller gele bladeren langs de buitenkant.

Door de langere groeiperiode is de structuur vaster en steviger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met deze tips smul je volgende herfst/winter vast en zeker van je eigen geteelde prei!