Bloemkool

Bloemkool
BRASSICA OLERACEA CAPITATA var. MARINE


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

60 x 60

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Bloemkool verdient een plaatsje in de zon. Het best pas je op voorhand een ruime hoeveelheid organische bemesting toe, die je aanvult met minerale bemesting bij het aanplanten. Bloemkool houdt van een humusrijke, vochthoudende en vooral kalkrijke grond.

Vooral tijdens de koolvorming is het belangrijk dat de grond voldoende vochtig is. Zodra de kooltjes groot genoeg zijn om in contact te komen met het licht, moet een blad worden omgeknakt, anders verkleurt de kool.

Grootste probleem bij kolen is de koolvlieg: de koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de plant, de larven die uit de eitjes komen maken gangen in onze koolplanten en deze sterf af. Om de plant daartegen te beschermen kan je een koolkraag toepassen. Dat kan een eenvoudig kartonnen schijfje zijn dat je uitknipt en rond de voet van de kool legt. Op die manier belet je dat de koolvlieg haar eitjes kan leggen aan de voet van de plant. Je kan ook as rond de voet van de plant strooien.

Ook de rupsen van het koolwitje kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren door hun vraatzucht. Om te vermijden dat het koolwitje haar eieren op de kool legt, kan je insectengaas over de kolen spannen.

Bij kolen is vruchtwisseling heel belangrijk: plant het liefst slechts om de 4 jaar kolen op dezelfde plaats om knolvoet te voorkomen.

Bloemkolen moeten geoogst zijn vooraleer het vriest. Ze bewaren ongeveer 1 week in de koelkast.

Om mooie witte kolen te kunnen oogsten is het nodig om de kleine kooltjes af te dekken tegen de zon, anders verkleurt de kool.