Rabarber

Rabarber
Rheum rhabarbarum

enkel stengel gebruiken, blad is giftig


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

100 cm

Buiten

Buiten


Rabarber is een meerjarige, zeer winterharde plant. Hoe zonniger de standplaats, hoe roder de stengels zullen zijn!

Rabarber houdt van vruchtbare, goed doorlatende grond, liefst aan de zure kant. De plant heeft ook behoorlijk wat stikstof nodig. Daarom is het aan te raden na de winter compost of stalmest rond de voet van de plant te strooien.

Van rabarber mogen we enkel de bladstelen eten, de bladeren zijn giftig! We snijden de ongeschilde stelen in stukken van 2 cm en koken dat met een weinig water. Suiker toevoegen naar smaak. Vallen de stukken rabarber uit elkaar dan is de groente klaar. We kunnen gekookte rabarber zowel warm als koud eten. We serveren hem als bijgerecht of verwerkt in een nagerecht of gebak. 

Ook confituur, moes, chutney en sorbet kunnen we maken van rabarber. Verder kunnen we hem rauw eten, eventueel bestrooid met wat suiker.

Rabarber heeft een laxerende werking en is dus zeer goed bij verstopping. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten, wat hem een goede groente maakt bij bloedarmoede. Rabarber wekt de eetlust op, reinigt de lever en helpt bij maagklachten. Door zijn gehalte aan oxaalzuur gebruiken we rabarber beter niet als we last hebben van reuma, jicht of nierstenen.