Bieslook

Bieslook
Allium schoenoprasum

regelmatig vlak boven de grond afknippen, want de jonge stengels zijn de lekkerste


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten


Bieslook groeit zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plaats. In de schaduw kan wel roest optreden doordat de plant niet voldoende droogt, maar als je de plant tot tegen de grond afsnijdt groeit ze opnieuw.

Tijdens de winter verdort de plant, maar na de winter is ze er weer. Een vochtige en kalkrijke grond is ideaal voor bieslook, maar op alle grondsoorten is het mogelijk bieslook te telen.

Bieslook is een veelgebruikt keukenkruid. We gebruiken hem in salades en vinaigrettes. We kunnen hem mengen onder boter of plattekaas. Het kruid smaakt ook lekker bij aardappelen, eiergerechten, vis en gegrild vlees. We mogen bieslook NIET meekoken.

Op het vlak van gezondheid heeft bieslook een positieve invloed op de cholesterol en bloeddruk. Het heeft een eetlustopwekkend effect en zorgt voor een betere vertering van vetten. Het houdt de aders elastisch en heeft daardoor een gunstig effect op de doorbloeding. Het kruid werkt vochtafdrijvend.

We kunnen een bieslook-maskertje aanbrengen voor het verkrijgen van een stralende huid. Hiervoor laten we 2 eetlepels versnipperde bieslook 10 minuutjes trekken in 250ml gekookt water. We voegen 2 eetlepels natuuryohurt toe. We brengen het aan op ons gezicht en laten het geheel 10 minuutjes inwerken. We spoelen het af met een bieslookaftreksel (1 eetlepel versnipperde biesloop 2u laten trekken op 2 eetlepels gekookt water).


Bevriende planten