Zoete aardappel paars

Zoete aardappel paars
Ipomoea batatas Erato®Violet

supergezonde groente

Erato violet is een zoete aardappel met een sterk paarse binnen- en buitenkant. Deze soort heeft relatief veel warmte nodig, wat resulteert in een latere afrijptijd en dus ook een langere teeltduur.

Zeer geschikt voor teelt onder glas. 


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

100 x 40

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Zoete aardappelen groeien het best op lichtere gronden. We kunnen ze eventueel planten in plantbedden (al dan niet bedekt met plastic). De grond moet voldoende compostrijk zijn. Veel bemesten is niet nodig, dit zorgt voor een betere bladgroei, maar komt de knolvorming niet ten goede.

De plant verkiest een plaatsje in de zon. Tijdens de knolvorming moeten we veel water geven. De plant groeit niet bij temperaturen onder de 15 °C, we mogen ze dus zeker niet te vroeg planten. Vanaf half april kunnen we ze planten onder beschutting, vanaf half mei- begin juni in open lucht.

De zoete aardappel is niet ziektegevoelig. Er kan eventueel wel vraatschade optreden: de knollen door woelmuizen, het blad door slakken, rupsen en luizen. Meestal is de plant sterk genoeg en zijn maatregelen niet echt nodig.

Zoete aardappel maken we klaar zoals de gewone aardappel, bijvoorbeeld als puree, gebakken, gefrituurd, in partjes gesneden en daarna in de oven, enz. 

De zoete aardappel is een echte superfood! Het is een supergezonde groente: de knollen bevatten veel antioxidanten, vezels, sporenelementen en vitamines A en C. De knollen hebben een lage glycemische index, daardoor geven ze maar een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel, wat goed nieuws is voor mensen met diabetes type 2 en mensen die een bepaald dieet volgen. Let wel op: de lage glycemische index geldt enkel voor gekookte zoete aardappel, niet voor de gebakken of gefrituurde versie!

De knollen hebben zeker 3 maanden nodig om zich te vormen, daardoor oogsten we laat, vanaf september. We kunnen ervoor kiezen de hele plant in 1 keer te rooien of we rooien telkens de grootste zoete aardappelen. Het oogsten moet zo voorzichtig mogelijk gebeuren, liefst met de hand. Beschadiging van de knollen moet absoluut vermeden worden. Voor de eerste vorst moeten alle zoete aardappelen geoogst zijn.

Voor een optimale, zoete smaak moeten we de aardappelen laten rijpen. We bewaren ze 2 weken bij hogere temperaturen (bij voorkeur 25°C -29°C), daarna kunnen we ze meerdere maanden bewaren op een koele (+/- 10°C), donkere plaats.