Soja

Soja
Glycine max 'Green Shell'

Zeer voedzaam en lekker!


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

50 x 10

hoogte

55 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Soja is éénjarig en niet winterhard. De planten zijn warmteminnend, daarom mogen ze niet te vroeg (2e helft mei) buiten geplant worden, liefst  op een zonnige, beschutte plek.

Bij een te zure grond is het aangeraden eerst te bekalken. De planten staan niet graag te nat, dus een goed waterdoorlaatbare bodem is noodzakelijk. Opgelet: in droge perioden is water geven wel nodig!

Het ras Green Shell is veel getest in ons Noord-Europees klimaat en heeft ook hier een goede opbrengst. De peulen bevatten meestal 3 boontjes.

De sojabonen worden hier Edamame (letterlijk: boontjes aan een tak) geteeld, dit wil zeggen dat we ze gebruiken in hun verse vorm.

De peulen worden geoogst als ze nog groen zijn, met duidelijke verdikkingen erin (waar de boontjes zitten). Ze hangen goed vast aan de plant, het gemakkelijkste is oogsten met een schaartje.

De peulen met de bonen erin kunnen we een drietal dagen bewaren in de koelkast, maar vers geoogst zijn ze het lekkerst! Langer bewaren kan door ze in te vriezen (ongekookt).

 

De peulen zelf zijn niet eetbaar, het zijn de boontjes erin die worden gegeten.

In Japan worden de bonen vers gegeten als aperitiefhapje: de peulen worden gedurende 5-7 minuten gekookt in gezouten water. Daarna worden ze gespoeld onder koud water, wat grof zout erover en ze zijn klaar. Het is dan de bedoeling dat je door lichte druk op de peul uit te oefenen, de bonen 1 voor 1 eruit duwt en ze zo direct naar de mond brengt.

De bonen hebben een zachte, zoete, wat nootachtige smaak. We kunnen ze gebruiken in allerlei gerechten. Het makkelijkste is als we de peulen eerst op hun geheel koken of stomen (een 4-tal minuten) en daarna de boontjes verwijderen. Deze worden dan verder verwerkt  bijvoorbeeld  gestoofd,  in wokgerechten, koud in salades, … .