Schorseneer

Schorseneer
Scorzonera hispanica

Een echte wintergroente


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Buiten

Buiten


De schorseneer is zeer winterhard. De plant groeit het beste op een lichte, humusrijke grond in de zon of halfschaduw. Voor het planten zorgen we voor een diep bewerkte bodem. Het gebruik van stikstofrijke meststoffen is nefast voor de wortelgroei!

We kunnen perfect de hele winter dooroogsten (enkel bij vriesweer lukt dit niet omdat de grond dan te hard is), vanaf maart loopt de kwaliteit van de wortelen terug omdat de plant zijn energie dan steekt in de bladvorming. Oogsten doen we met behulp van een spade, wel heel voorzichtig want de wortelen breken gemakkelijk af.

Schorseneren zijn door hun kleverige sappen moeilijk te schillen. We doen best handschoenen aan en gebruiken een dunschiller. Na het schillen leggen we ze in wat water met azijn, anders verkleuren ze onmiddellijk.

We kunnen schorseneren koken in water met wat zout en citroen, ze zijn heerlijk in een kaassausje. Ook kunnen we ze rauw eten, geschild en geraspt. In dunne schijfjes gesneden en daarna gefrituurd vormen ze een heerlijk aperitiefhapje.

Schorseneren zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het is ook een zeer goede groente voor diabetici.