Rozemarijn

Rozemarijn
Rosmarinus officinalis

op een beschutte plaats is rozemarijn winterhard


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Buiten

Buiten


Rozemarijn is een meerjarig kruid dat houdt van zon en warmte. De plant is winterhard, maar in strenge vorstperiodes is het aan te raden ze af te dekken als ze niet op een beschut plaatsje staat. Het kruid verkiest een zonnig plaatsje en kalkrijke, droge grond en heeft niet veel voeding nodig.

Rozemarijn gebruiken we zowel vers als gedroogd. We gebruiken het als vuurkruid op de barbecue. Het is heerlijk bij gebakken aardappelen. Ook aan warme groenten- en tomatenbereidingen, marinades, lams- en varkensvlees, vette vis, eiergerechten, azijnen en boters kunnen we wat rozemarijn toevoegen.

Rozemarijn is een beschermend en versterkend kruid. Het werkt ontsmettend en is een goed antioxidant. Het kruid bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de werking van lever en gal. Een infusie van rozemarijn (20 gram rozemarijn overgieten met 1 liter gekookt water, 10 minuten laten trekken) vermindert winderigheid en stilt krampen.

Doen we enkele takken rozemarijn bij ons bad, dan wordt de bloedsomloop gestimuleerd, het ontspant pijnlijke spieren en gewrichten en maakt een vermoeide en trage geest weer helder.