Rode basilicum (stek)

Rode basilicum (stek)
Ocimum basilicum 'Magic Fountain'

de plant is sterker dan gewone basilicum, smaakt ook iets sterker


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

60 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Rode basilicum is éénjarig en zeer vorstgevoelig. Basilicum is een echte zonneklopper. Hij heeft ook heel veel warmte nodig. Dus in volle grond buiten is het aan te raden niet voor eind mei te planten en het liefst op een beschut plekje in de zon.

Rode basilicum is een variant van de gewone groene basilicum. De bladeren hebben een iets scherpere smaak. Door zijn kleur kan hij ook nog een mooi accent toevoegen aan gerechten. We gebruiken het kruid in pesto, bij tomaat, mozzarella, salades, lamsvlees, kalfsvlees, kip, groente- en kippensoep, eiergerechten, rijst en pasta. Door zijn rode kleur kunnen we hem gebruiken voor rode pesto.

Op het vlak van gezondheid bevordert basilicum de eetlust en ondersteunt het de spijsvertering. Bij braakneigingen kunnen we een aftreksel van basilicum aanraden, dit maken we door één eetlepel verse basilicumblaadjes te overgieten met 250 ml net gekookt water. 3 tot 5 minuutjes laten trekken.

We kunnen verse basilicumblaadjes wrijven over insectenbeten om zo jeuk en ontsteking tegen te gaan. Bij een neusverkoudheid kunnen de dampen van kokend water op basilicumbladeren verlichting bieden.

De etherische olie van basilicum kan worden gebruikt bij depressieve neigingen en angsten. We voegen enkele druppels toe aan het badwater. OPGELET: de etherische olie mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap!