Rammenas

Rammenas
Raphanus sativus

De zwarte radijs


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Rammenas is een koolgewas, we planten hem op een plaats waar de voorbije 3 jaar geen koolgewassen gestaan hebben. Hij houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw op een diep bewerkte, humusrijke grond. De plant heeft een grote behoefte aan vocht, water geven in droge periodes is aangewezen.

Afdekken met een insectengaas tegen de koolvlieg is aan te raden.

Na de oogst kunnen we rammenas nog enkele weken bewaren bij 12°C, voor een langere bewaring is het beter de rammenas in de kuilen in een bak met vochtig zand in een vorstvrije kelder.

We schillen rammenas alvorens hem te gebruiken in de keuken, opgelet de rammenas verkleurt snel, dit kunnen we voorkomen door hem in water met citroen te leggen. We kunnen hem rauw gebruiken, we raspen hem in een slaatje of we leggen hem in schijfjes op de boterham. De smaak is eerder pittig.

Rammenas is zeer lekker toegevoegd aan een wokgerecht, ook meegekookt in een stoofpotje komt de smaak goed tot zijn recht. We kunnen hem ook stoven in wat boter of olijfolie samen met een knoflookteentje.

De rammenas is rijk aan vitamines en mineralen. We kunnen er een hoestsiroop van maken, we onthoofden de rammenas en hollen hem een beetje uit, we boren een gaatje tot beneden en plaatsen de rammenas op een glas, we doen een lepel honing bovenop onze rammenas en laten dit de ganse nacht zo staan, s morgen kunnen we de hoestsiroop opdrinken uit het glas.