Peterselie

Peterselie
Petroselinum crispum

uiterst gezond kruid dat houdt van enige schaduw


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten


Als één van de enige kruiden, verkiest peterselie halfschaduw of schaduw boven zon. Het is een tweejarig winterhard kruid, dat meestal éénjarig gekweekt wordt, aangezien de jonge blaadjes de lekkerste zijn. Peterselie houdt van vochtige, voedselrijke grond.

Peterselie is een veelgebruikt kruid in onze keuken met vele  toepassingen. We kunnen het zowel vers, gedroogd als diepgevroren gebruiken. Er is haast geen gerecht denkbaar waarbij peterselie niet kan gebruikt worden. We voegen het kruid rauw toe of op het einde van de kooktijd. Gefrituurde peterselie is zeer goed bruikbaar als een knapperige garnituur.

Het is een zeer gezond kruid rijk aan vitamine C, B12, A, ijzer, kalk en fosfor. Het verhoogt onze weerstand en energie. Het kruid bevordert een goede spijsvertering. Het versterkt ons hart en bevordert de menstruatie. Bij jicht en reuma heeft het een heilzame werking doordat het de afscheiding van urinezuur stimuleert. 

Het knabbelen op wat peterselie verfrist onze adem. Maken we een afkooksel van peterselie (50 gram verse bladeren in 1 liter water 10 minuten laten koken, daarna zeven) dan kunnen we dit gebruiken om zomersproeten en bruine vlekken mee te bestrijden. Hiervoor moeten we de huid 2 maal per dag deppen. Let wel op: het sap van peterselie kan rode vlekken op de huid veroorzaken!