Oca

Oca
Oxalis tuberosa

Licht zoete knollen


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Oca is een overblijvend, vorstgevoelig gewas. Bij de eerste vorst sterft de plant bovengronds af. Meestal schiet ze in het voorjaar weer uit doordat enkele kleine knolletjes die in de grond blijven zitten de vorst toch overleven.

De plant groeit op zowat alle grondsoorten in de halfschaduw. Het mag niet te nat zijn, maar de plant heeft wel voldoende vocht nodig.

Voor een grote oogst is het aan te raden de planten eind augustus aan te aarden. De knolvorming begint wanneer de dagen steeds korter worden. Bij een zachte herfst bekomen we een goede oogst (knollen 10-15 cm). Bij slechter weer kunnen we een plastic tunnel over het gewas plaatsen, zodat de warmte nog wat vastgehouden wordt. De grote knollen zijn vorstgevoelig, we oogsten dus best voor de eerste echte vorst. De kleine knolletjes kunnen wel wat meer vorst verdragen.

De knollen hebben een zoete smaak, maar de aanwezigheid van oxaalzuur zorgt voor een licht bittere toets. Leggen we de knollen enkele dagen in de zon, dan wordt het oxaalzuur omgezet in suikers en verdwijnt de bittere smaak.

We kunnen de knollen rauw toevoegen aan salades of koude gerechten. We kunnen ze ook koken, bakken of frituren. Soms worden de knollen zoetzuur ingelegd.

Ook het blad is eetbaar, we voegen het rauw toe aan salades voor een zure toets.