Limonadeplant

Limonadeplant
Agastache mexicana

Met een verfrissend aroma van anijs en drop


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

90 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De limonadeplant is een bladverliezende vaste plant, hij is vorstgevoelig en daardoor wordt hij ook soms als éénjarige aangeplant. Wil je hem meerdere jaren behouden dan is het belangrijk de plant te beschermen tegen strenge vorst met bijvoorbeeld een dikke laag stro of afgevallen blad.

De uitgebloeide bloemen hebben een sierwaarde voor onze tuin, we snoeien de plant dus maar na de winter, in maart. De plant verkiest een plaatsje in de zon en een goed gedraineerde bodem. Bij langdurige droogte is water geven noodzakelijk.

De bloemen trekken vlinders en bijen aan in onze tuin en houden fruitvliegjes op afstand.

Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar. De bloemen gebruiken we als kleurrijke toets in een zomers slaatje of bij het garneren van cocktails en desserts. Het blad smaakt naar anijs en gebruik je bij voorkeur vers, bijvoorbeeld als smaakmaker in salades, sauzen en zoete gerechten. Je kunt het blad ook toevoegen aan theemengsels of je kan er een frisse limonade mee maken.

Thee getrokken van de limonadeplant stimuleert de eetlust en is bovendien krampwerend en gasdrijvend. Door zijn goede geur is de plant perfect te gebruiken in potpourrimengsels.