Kardoen

Kardoen
Cynaria cardunculus

Zowel voor de groente- als de siertuin


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

200 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Kardoen is vorstgevoelig en wordt bij ons als éénjarige geteeld. De plant houdt van een plaatsje in de zon op een goed losgemaakte, stikstofrijke grond. De plant lokt vlinders en bijen naar onze tuin.

De stengels worden gebleekt voor gebruik. Dit doen we door eerst de gele en verdorde bladeren te verwijderen en daarna de plant te omwikkelen met zwarte folie, stro, jutezakken, … . We hogen de aarde rond de plant zo een 20 à 30 cm op. De bovenkant laten we de eerste dagen open voor een goede verluchting. Bij nat weer wachten we beter met opbinden. De oogst vind 2 tot 3 weken later plaats, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De smaak van kardoen ligt tussen die van artisjok en asperge. Meest gebruikt zijn de hoofdnerven van de gebleekte bladstelen. Indien mogelijk gebruiken we ze vers, eens geoogst zijn de stelen niet lang houdbaar, hooguit enkele dagen.

We verwijderen het blad van de stelen en met een dunschiller ontdoen we ze van eventuele doornen en de vezelige buitenkant. Daarna snijden we ze in stukken en kunnen we ze blancheren of koken in water met een scheutje azijn. We dienen ze op met een kaas- of tomatensaus.

Ook de bloemknoppen zijn eetbaar.

Kardoen bevat veel vitamines, sporenelementen en vezels. De plant werkt eetlustopwekkend en vetverbrandend, ze zuivert de lever en de gal en verlaagt de cholesterol. Ze heeft een positieve werking bij jicht, reuma en artritis.