Kaapse knoflook

Kaapse knoflook
Tulbaghia violacea

Prachtige plant met een zacht knoflookaroma


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

60 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Kaapse knoflook vraagt een plaatsje in de zon, plant je hem in de halfschaduw dan blijft de bloei meestal achterwege. De plant verkiest een goed gedraineerde bodem.

Je kunt de plant zowel in kuip als in volle grond planten. De plant is wel maar winterhard tot -7°C, bij strenge vorst moet je hem dus beschermen met een dikke laag afgevallen blad.

Kaapse knoflook is een langzame groeier, bijbemesten en water geven is enkel nodig tijdens de bloei. De plant bloeit langdurig vanaf juni tot aan de eerste vorst. De uitgebloeide bloemen wegsnijden stimuleert de bloei.

Aangeplant in de tuin houdt de plant woelmuizen en mollen op afstand.

In de keuken kun je zowel de blaadjes als de bloemen gebruiken, beide hebben een zachte knoflooksmaak. De bloemen gebruik je als kleurrijke toets in een zomers slaatje of als garnituur op je bord. De blaadjes gebruik je bij voorkeur vers (bij opwarmen gaat de smaak verloren). Je kunt de blaadjes fijngehakt gebruiken als knoflookvervanger in alle koude bereidingen, zoals slaatjes en koude sauzen. Een groot voordeel is dat je er geen lookadem van krijgt.