Zilverkleurige citroentijm

Zilverkleurige citroentijm
Thymus x citriodorus 'Silver queen'

mooi zilverbont blad


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten


Tijm is meerjarig en houdt van een zonnig plekje op een droge, zandige, kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral om de overlevingskansen tijdens de winter te bevorderen.

Zilverkleurige citroentijm is niet volledig winterhard en dient in de winter wat beschermt te worden door bijvoorbeeld een laag bladeren of stro.

Tijm doet het ook goed bij teelt in pot. Regelmatig goed terugsnoeien, vooral na de bloei, zorgt ervoor dat de plant compact blijft.

Tijm trekt vlinders en bijen aan in onze tuin. Zilverkleurige citroentijm heeft een mooi decoratief zilverbont blad en een sterke citroengeur.

Het kruid past goed bij kip, vis, lam, kalf, fruitsalades en in confituur. Ook thee van citroentijm is lekker. Bij warme groenten en marinades zorgt citroentijm voor een frisse toets. Tijm heeft een slijmverdunnende werking.

Ook is het een krachtig antiseptisch en ontsmettend. Dit zorgt ervoor dat tijm een goede remedie is bij luchtwegeninfecties. Zelfs preventief kunnen we een tijminfusie (1 koffielepel gedroogde tijm toevoegen aan 1 kopje kokend water, dan 10 minuten laten trekken) drinken. Elke dag één kopje zorgt ervoor dat we verkoudheid en griep tegengaan. Tijm stimuleert de spijsvertering.

Het kruid stimuleert de baarmoeder en gebruik moet daarom worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Uitwendig gebruikt verlicht een kompres met tijm reumapijnen.