Viooltje

Viooltje
Viola cornuta 'Butterfly mix'

zeer rijkbloeiende, prachtig gekleurde mix


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

20 cm

Buiten

Buiten


Viola cornuta is een winterharde vaste plant, ze bloeit van september tot april. De plant verkiest een plaatsje in de zon of halfschaduw op een goed waterdoorlaatbare bodem. Viooltjes zijn niet zo veeleisend en hebben bij aanplant in volle grond meestal geen extra voedingsstoffen nodig. Water geven in droge periodes is wel aan te raden om de planten in goede conditie te houden. 

Deze mooie mix zorgt voor kleur in de (groente)tuin! Viooltjes kunnen ook in de rotstuin of in bloembakken aangeplant worden.

 

Zowel de blaadjes, de bloemknopjes als de bloemetjes zijn eetbaar. De blaadjes en bloemknopjes kun je toevoegen aan slaatjes als extra smaakmaker. De blaadjes kun je ook gebruiken in warme gerechten zoals soep.

Het vaakst gebruikt echter zijn de prachtig gekleurde bloemen. Ze hebben een zachte, milde smaak en geven kleur aan elk gerecht. De bloemetjes zijn perfect voor het garneren van hapjes of het versieren van desserts, slaatjes geven ze een mooie, kleurrijke toets. 

Je kan de bloemblaadjes ook invriezen in een ijsblokje, perfect voor een verfrissende, zomerse cocktail! De bloemetjes kun je ook versuikeren, hiervoor bestrijk je de blaadjes met losgeklopt eiwit, daarna wentel je de viooltjes in suiker, laat ze daarna drogen op een warme plaats of in de oven op de laagste stand. Perfect voor het versieren van gebak!

Vers of gedroogd kun je de bloemetjes ook gebruiken in diverse theemengsels.