Valeriaan

Valeriaan
Valeriana officinalis

imposante struik


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

200 cm

Buiten

Buiten


Valeriaan is een meerjarige plant die we een plekje in de zon of halfschaduw geven. Hij geeft de voorkeur aan een vochtige, voedsel- en kalkrijke bodem.

De wortels worden geoogst in de herfst van het 2e jaar van zodra de bladeren afsterven. Na de oogst spoelen we ze direct schoon onder de kraan, we drogen ze af en rijgen ze aan een touw, die we dan ophangen tot de wortels goed droog zijn.

In de keuken kent valeriaan niet echt veel toepassingen, valeriaanolie wordt wel gebruikt als smaakmaker in ijs, sterkedrank en tabak.

Valeriaan bevat valepotriaten, deze zijn gekend voor hun rustgevende werking. We gebruiken de wortel van de valeriaan, vers of gedroogd. Een valeriaanbad kan een oplossing zijn voor slapeloosheid en nervositeit. We nemen een valeriaanbad net voor het slapengaan. Hiervoor overgieten we 100 g valeriaanwortel met 1l kokend water. Het geheel laten we 10 uur trekken, daarna zeven we dit alles en voegen we het toe aan het badwater. 

Ook valeriaanthee werkt zeer rustgevend en drinken we bij slapeloosheid, nervositeit, angsten en door stress veroorzaakte stoornissen. We laten 1 tot 2 koffielepels valeriaanwortel 10 minuten trekken in heet water. Ook bij ADHD en ontwennen aan nicotine heeft valeriaan een positief effect.

Valeriaanolie wordt gebruikt in bepaalde parfums.

OPGEPAST: bij langdurig gebruik of gebruik van te hoge dosissen kunnen nevenwerkingen optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.