Stevia suikerplantje

Stevia suikerplantje
Stevia rebaudiana

de ideale suikervervanger


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Stevia is een meerjarige plant, maar wordt bij ons meestal als éénjarige geteeld, willen we hem overwinteren, dan moet dit bij een temperatuur van minstens 12°C. De plant vereist een beschut plaatsje in de zon of halfschaduw, op een humusrijke, zanderige grond. In de zomer moeten we hem voldoende water geven, waarbij de grond wel niet doornat mag zijn.

Het zoetstofgehalte van de blaadjes is het hoogst in april en in de zomer, dat is dus de ideale tijd om blaadjes te oogsten. We kunnen ze zowel vers als gedroogd gebruiken. Gedroogd houden ze jaren hun zoetkracht.

Ondanks de vele studies die in het voordeel van stevia pleiten zijn stevioglycosiden (de stoffen die stevia zo zoet maken) nog maar toegelaten in Europa sinds 2011. Dat dit zo lang geduurd heeft, heeft veel te maken met de suikerlobby. Het is echter nog steeds verboden om de blaadjes van de steviaplant zelf te gebruiken.

De plant is zoals meermaals bewezen een veilig en natuurlijk alternatief voor synthetische zoetstoffen. Ook voor diabetici en mensen met overgewicht (caloriearm). Gedroogd zijn de blaadjes 30 tot 45 maal zoeter dan suiker, 100 g suiker kunnen we vervangen door 1/2 soeplepel gedroogde stevia-blaadjes. In de handel zijn zoetstoffen op basis van stevioglycosiden te verkrijgen. Stevia is een stabiel zoetmiddel tot 200°C en kan dus ook perfect gebruikt worden om te koken.

Het kruid is de perfecte zoetmaker voor alle dranken. Ook chocopasta's, chocoladesaus, confituur, ijs, sorbet, appelmoes, gebak, pudding, ... kunnen perfect gezoet worden met stevia. Poetsen met steviapoeder maakt de tanden witter.