Sinaasappeltijm

Sinaasappeltijm
Thymus fragrantissimus

vergelijkbare eigenschappen als gewone tijm, een échte bijenplant


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten


Tijm is meerjarig en winterhard en houdt van een zonnig plekje op een droge, zandige, kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral om de overlevingskansen tijdens de winter te bevorderen.

Tijm doet het ook goed bij teelt in pot. Regelmatig goed terugsnoeien, vooral na de bloei, zorgt ervoor dat de plant compact blijft.

Tijm trekt vlinders en bijen aan in onze tuin.

Deze tijm heeft een heerlijk sinaasappelaroma, zonder bittere nasmaak. Het is een uitstekend kruid om allerhande bereidingen mee op smaak te brengen, bijvoorbeeld bij vlees, vis, gevogelte, soepen, stoofschotels, wild, eierbereidingen, barbecue, pizza en andere mediterrane gerechten. Maar ook in hartige taarten, chutneys en zelfs koekjes biedt dit kruid een heerlijk fris accent.

En uiteraard kun je van de sinaasappeltijm ook een heerlijk verwarmend infusie maken.

Tijm heeft een slijmverdunnende werking. Ook is het een krachtig antiseptisch en ontsmettend middel. Dat zorgt ervoor dat tijm een goede remedie is bij luchtwegeninfecties. Zelfs preventief kunnen we een tijminfusie (1 koffielepel gedroogde tijm toevoegen aan 1 kopje kokend water, dan 10 minuten laten trekken) drinken. Elke dag één kopje zorgt ervoor dat we verkoudheid en griep tegengaan. Tijm stimuleert de spijsvertering.

Het kruid stimuleert de baarmoeder en gebruik moet daarom worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Uitwendig gebruikt verlicht een kompres met tijm reumapijnen.