Rucola

Rucola
Diplotaxis erucoides

kan verschillende keren geoogst worden


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Rucola of notensla is een bladgroente, het is een koolsoort waarvan de blaadjes worden gegeten, alhoewel de naam dit niet doet vermoeden. Rucola wordt éénjarig gekweekt en kan wel wat vorst verdragen, alhoewel het niet winterhard is. Rucola groeit zowel in de zon als in de halfschaduw, op vochtige en drogere grond.

Bij zon en droge grond is de smaak scherper, bij halfschaduw en vochtigere grond is de smaak malser. De blaadjes zijn het lekkerst als ze jong geoogst worden!

De smaak van rucola, ook wel raketsla genoemd, is walnootachtig en enigszins bitter. De jonge blaadjes worden als smaakversterker gebruikt in sla, rauwkost en pesto. De pittige smaak laat zich goed combineren met kaas en koude of warme pastaschotels. Ook kan rucola gestoofd worden of als extra kruiding toegevoegd worden aan soepen, sauzen, spinazie of stamppot.

Rucola is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Vitamine K komt er het meest in voor. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de botvorming en wordt ook ingezet om beschadiging van de hersenen te herstellen (o.a. Alzheimer). Verder bevat rucola ook flink wat vitamine A, C, foliumzuur en andere vitaminen van de B-groep. Bovendien bezit rucola bepaalde stoffen waarvan bekend is dat ze prostaatkanker en borstkanker tegengaan.

Dit kruid heeft ook een vochtafdrijvende invloed en is maagversterkend. En 'last but not least' heeft rucola ook van oudsher de reputatie potentieverhogend te werken en is het dus een waar afrodisiacum!