Pimpernel

Pimpernel
Sanguisorba minor

dit kruid gebruiken we steeds vers, gedroogd verdwijnt het aroma


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Buiten

Buiten


Pimpernel is een meerjarige vaste plant, die ook in de winter groen blijft. Hij verkiest een plaatsje in de zon, maar halfschaduw wordt ook verdragen. De plant staat niet graag met de voeten in het water. We planten hem het best op een goed doorlaatbare, kalkhoudende bodem.

Het blad wordt geoogst van mei tot november. We gebruiken het vers, gedroogd verliest het zijn aroma. We kunnen het kruid wel eventueel invriezen.

Het blad van de pimpernel heeft een op komkommer gelijkende, licht nootachtige, verfrissende smaak. Belangrijk is dat we het kruid nooit meekoken, dan verliest het zijn aroma. Het fijngehakte blad brengt ei- en visgerechten, soepen en aardappelen op smaak. Het kruid is één van de ingrediënten van de gekende Frankfurter groene saus. Aan vinaigrettes en mayonaises geeft pimpernel een verfijnde, subtiele smaak. Ook aan salades kunnen we wat van het verse kruid toevoegen.

Pimpernel bevat looistoffen, deze zorgen voor een bloedzuiverende en spijsverteringsbevorderende werking. Het kruid kan ook gebruikt worden bij blaas- en nierontstekingen, door zijn vochtafdrijvende werking.