Oregano=wilde marjolein

Oregano=wilde marjolein
Origanum vulgare 'Hot en Spicy'

oregano houdt niet van hele natte gronden


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Buiten

Buiten


Oregano of wilde marjolein is meerjarig en winterhard. Hij smaakt sterker dan de éénjarige marjolein. De grond is het liefst goed gedraineerd. Meng eventueel wat kiezels onder de grond om hem meer doorlatend te maken.

De bloemen van oregano trekken enorm veel vlinders aan in onze tuin.

Oregano is het pizza-kruid bij uitstek. Het is een onmisbaar kruid in de Griekse en de Italiaanse keuken. De smaak past perfect bij pasta-gerechten, rijstschotels, tomatensaus, bij gebraden groenten, aardappelgerechten en paddenstoelen. 

Soms noemt men oregano ook wel ‘palingkruid’, daar het gebruikt wordt bij de bereiding van veel palinggerechten. We voegen oregano toe op het einde van de bereiding, het wordt niet meegekookt. Het kruid overheerst snel van smaak en dient daarom met mate gebruikt te worden.

We kunnen heel gemakkelijk kruidenolie van oregano maken, we laten de oregano trekken in een flesje olijfolie. De smaak van de oregano wordt perfect opgenomen door de olie. Deze kunnen we dan gebruiken in onze bereidingen.

Door zijn ontsmettende en pijnstillende werking kan men het kruid (als infusie) gebruiken om verkoudheden te verlichten en als hoestdrank. Ook het dampen met oregano is goed bij verkoudheden. Het kruid stimuleert de spijsvertering. Het kruid bevat veel mangaan, ijzer, calcium, vitamine K en E. Het verlicht hoofdpijn, kiespijn en menstruatiepijnen.