Oost-Indische kers

Oost-Indische kers
Tropaeolum minus

Eetbare sierplant


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De Oost-Indische kers is een 1-jarige, niet winterharde plant. Ze verkiest een plaatsje in de zon. Naar bodem toe is de plant niet veeleisend.

Het is een zeer nuttige plant in onze moestuin, ze trekt bladluizen aan en zo worden de andere gewassen ervan gespaard. Ook weert ze de kaswittevlieg uit onze groententuin.

In de keuken kunnen we zowel het blad, de bloem, de bloemknop als de zaden gebruiken. De smaak van het blad lijkt wat op waterkers en is zeer lekker toegevoegd aan salades. De bloemen zijn iets zachter van smaak en zorgen voor een mooie kleurrijke toets. De zaden kunnen we inleggen in bokalen, ze zijn een uitstekende vervanger voor kappertjes.

Oost-Indische kers is een bron van vitamine C en het verhoogt onze weerstand, het helpt ons bij een beginnende griep, bronchitis, hoest of verkoudheid. Het kruid helpt ook bij een blaasontsteking. Het stimuleert onze spijsvertering en helpt bij de verbranding van vetten. Hebben we het koud dan kan een kop thee van Oost-Indische kers ons helemaal opwarmen, doe hiervoor 1 theelepel kruid op 1 kopje kokend water, 10 minuten laten trekken.