Marjolein

Marjolein
Origanum majorana

verfijnder en zoeter van smaak dan de wilde marjolein


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

50 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Marjolein is in ons klimaat een éénjarige plant, die we een plaatsje in de zon moeten geven. De plant gedijt in principe op alle grondsoorten, zolang deze niet te nat zijn. De voorkeur gaat uit naar een goed doorlatende, voedzame zandgrond.

We kunnen de hele zomer door takjes van de plant oogsten. Oogsten we ze om te drogen, dan doen we dit best net voor of tijdens de bloei. Het heerlijke aroma van de plant lokt bijen en insecten naar onze tuin.

Marjolein kunnen we goed combineren met tijm en basilicum in de keuken. Met dit mengsel kunnen we tomaten- en paddenstoelenschotels, pastasauzen, pizza's en risotto's op smaak brengen. Ook wordt marjolein gebruikt in soepen, bij aardappelen, eenpansgerechten en vleesgerechten. Het toevoegen van marjolein zorgt ervoor dat vette gerechten licht verteerbaar worden.

Thee verlicht stress, spanning en slapeloosheid. Het kruid is eetlustopwekkend en helpt bij maagdarmkrampen. Voorts biedt het verlichting bij menstruatiekrampen. Uitwendig kunnen omslagen met marjolein gebruikt worden bij spierpijn en spierspanningen. Gedroogd houdt het kruid zeer lang zijn aroma, dit maakt het uitermate geschikt voor geurdoosjes en droogboeketten.