Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro
Galium odoratum

rijk aan vitamine C, looi- en bitterstoffen


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten


Lievevrouwebedstro is een meerjarige plant die de voorkeur geeft aan een plaatsje in de zon of halfschaduw. We planten hem het best op een losse, vochtige, voedselrijke grond. Bij perioden van droogte is water geven noodzakelijk.

De takken en blaadjes oogsten we tijdens de bloei.

Lievevrouwebedstro wordt gebruikt voor de bereiding van de zogenaamde meibowl. Die maken we door 1 klein bosje lievevrouwebedstro te bestrooien met 1 eetlepel suiker, hieraan voegen we 2 dl cognac en 1/2 l droge witte wijn toe. We laten het geheel een nachtje trekken. 's Anderendaags verwijderen we onze lievevrouwebedstro en voegen nog 2 l wijn en een 1/2 l champagne (kan vervangen worden door spuitwater) toe. Koel geserveerd is dit de ideale drank om het begin van de zomer te vieren.

Andere dranken kunnen we ook aromatiseren door een bosje van dit kruid enkele uren in de vloeistof te laten trekken. Lievevrouwebedstro wordt ook gebruikt voor het op smaak brengen van jams, thee en ijs. Thee helpt bij slapeloosheid en nervositeit. Verder heeft het kruid een bloedzuiverende werking en ook bij indigestie, darm- en maagkrampen kan het kruid verlichting bieden. Geurzakjes met het kruid in onze kleerkast hangen verjaagt de motten.

OPGEPAST: het kruid bevat veel cumarine en mag doordoor slechts met mate gebruikt worden, bij een te hoge dosering kan misselijkheid en hoofdpijn optreden. Ook geeft cumarine interacties met bloedverdunnende medicijnen. Neem je zulke medicijnen dan mag lievevrouwebedstro enkel gebruikt worden in overleg met een arts.