Kruipende rozemarijn

Kruipende rozemarijn
Rosmarinus officinalis 'Point du Raz'

bloeit met mooie blauwe bloempjes


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

20 cm

Buiten

Buiten


Kruipende variant van de alom gekende rozemarijn. Zijn groeiwijze maakt hem een ideale plant voor in bloembakken of als bodembedekker (wel op een beschutte plaats door zijn matige winterhardheid). Kruipende rozemarijn is een meerjarig kruid dat houdt van zon en warmte.

De plant is slechts matig winterhard, bij strenge winters moeten we ze beschermen tegen vorst en wind. Het kruid verkiest een zonnig plaatsje en kalkrijke, droge grond en heeft niet veel voeding nodig.

Rozemarijn gebruiken we zowel vers als gedroogd. We gebruiken het als vuurkruid op de barbecue. Het is heerlijk bij gebakken aardappelen. Ook aan warme groenten- en tomatenbereidingen, marinades, lams- en varkensvlees, vette vis, eiergerechten, azijnen en boters kunnen we wat rozemarijn toevoegen.

Rozemarijn is een beschermend en versterkend kruid. Het werkt ontsmettend en is een goed antioxidant. Het kruid bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de werking van lever en gal. Een infusie van rozemarijn ( 20 gram rozemarijn overgieten met 1 liter gekookt water, 10 minuten laten trekken) vermindert winderigheid en stilt krampen.

Doen we enkele takken rozemarijn bij ons bad, dan wordt de bloedsomloop gestimuleerd, het ontspant pijnlijke spieren en gewrichten en maakt een vermoeide en trage geest weer helder.