Chinese bieslook

Chinese bieslook
Allium tuberosum

wordt ook wel knoflookbieslook genoemd vanwege zijn verfijnde knoflooksmaak


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten


Bieslook groeit zowel in de zon als in de schaduw. In de schaduw kan wel roest optreden doordat de plant niet voldoende droogt, maar als je de plant tot tegen de grond afsnijdt groeit ze opnieuw.

Tijdens de winter verdort de plant, maar na de winter is ze er weer. Een vochtige en kalkrijke grond is ideaal voor bieslook, maar op alle grondsoorten is het mogelijk bieslook te telen. Plant je bieslook in de buurt van rozen, dan bescherm je deze bloemen tegen zwarte vlekken.

Alle bovengrondse delen van deze plant zijn eetbaar en hebben een verfijnde knoflooksmaak. De blaadjes worden in de Oosterse keuken gebruikt ter vervanging van gewone bieslook. De jonge stelen met blaadjes kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als lente- of stengeluitjes. Deze delen van de plant worden rauw toegevoegd aan zowel koude als warme bereidingen (op het einde van de bereiding toevoegen). Denk maar aan salades, dressings, soepen, sauzen, vis, omelet, enz.

De bloemstengels met ongeopende knoppen worden in Azië gewokt of gestoomd en als groente gegeten.

Chinese bieslook bevordert de eetlust en de spijsvertering, maar het wordt ook gebruikt om zijn vochtafdrijvende werking. De zaden van deze bieslooksoort worden in China als tonicum gebruikt.

Een maskertje met bieslook bezorgt je een stralende huid: Laat 2 eetlepels versnipperde bieslook 10 minuten trekken in 250 ml gekookt water. Meng 2 eetlepels natuuryoghurt bij dit aftreksel. Op het gezicht aanbrengen en 10 minuten laten inwerken.  Spoel het bieslookmasker af met een bieslookaftreksel (1 eetlepel versnipperde bieslook 2 uur laten trekken op 2 eetlepels gekookt water).


Bevriende planten