Bonekruid éénjarig

Bonekruid éénjarig
Saturea hortensis

het blad is fijner van smaak dan winterbonenkruid


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Een zonnig plaatsje op een kalkrijke, voedzame bodem is ideaal voor bonenkruid, maar bonenkruid groeit overal makkelijk. Een plant die regelmatig gesnoeid wordt, blijft compact en heeft de meest aromatische blaadjes. 

De nabijheid van bonenkruid stimuleert de groei van peulvruchten in de tuin en zijn bloemen zijn erg geliefd bij bijen.

Geplant in de moestuin houdt hij de bonenluis op afstand.

Dit kruid moeten we steeds gebruiken met mate, het heeft een peperaroma. Voeg het tijdens het koken toe aan rapen, bieten, kolen en spruiten, het neemt de sterke en soms onaangename geur weg. Gebruik het ook in allerhande vlees- en visgerechten, aardappel- en erwtensoep, rauwkostsalades en natuurlijk bij bonen- en peulvruchtgerechten. Fijngesnipperd kunnen we bonenkruid gebruiken als vervanger van peper en zout. De rauwe blaadjes kunnen we verwerken in salades.

Dit kruid heeft een positieve invloed op maag en darmen, waardoor je na het eten van peulvruchten gespaard blijft van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Wie last heeft van maagpijn of chronische diarree doet er goed aan na elke maaltijd een infusie te drinken van bonenkruid. Laat hiervoor 12,5 gram bonenkruid gedurende 5 à 10 minuten trekken op 25 cl gekookt water. Van de bladeren kun je een antiseptisch gorgeldrankje maken tegen de zere keel. OPGELET: gebruik bonenkruid niet tijdens de zwangerschap.

Wonden kun je verzorgen met behulp van een bonenkruid-kompres. Dit maak je door 25 gram van het kruid te koken in wat water. Vervolgens zeef je het water en doordrenk je een doekje met dit sap. Leg het doekje op de wonde en ververs regelmatig.