Bloedzuring

Bloedzuring
Rumex sanguineus

smaakt iets fijner dan gewone groene zuring


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Buiten

Buiten


Zuring gaat 3 tot 5 jaar mee, maar om te voorkomen dat zuring gaat uitzaaien kan je er ook voor kiezen om zuring als een éénjarige te behandelen en regelmatig te snoeien, vooraleer de plant bloeit. Jonge blaadjes zijn immers ook de lekkerste. Zuring is dankbaar om een eerder vochtige, voedzame grond.

Bloedzuring smaakt iets verfijnder dan de gewone groene zuring. In het voorjaar meng je de jonge blaadjes bij rauwkostsalades, wat niet alleen lekker is door zijn friszure smaak maar ook heel mooi door zijn uitgesproken kleuren. Met alleen wat olijfolie smaakt dit heerlijk. Of gebruik het blad in de winter in stamppotten, soepen, warme sauzen of als spinazievervanger.

Zuring is een voedzaam lentegewas dat de spijsvertering stimuleert. Het bevat een flinke dosis ijzer en vitamine C. De bladeren werken in zekere mate bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend. Overdrijf echter nooit met het eten van zuring. Een teveel kan immers leiden tot nierstenen en is ook af te raden voor mensen met reuma, artritis of jicht.

Dit gewas komt ook van pas bij allerhande huidproblemen. Gebruik het aftreksel van 25 gram zuringbladeren op 1 liter water als lotion of maak een kompres van het kruid. Ben je geprikt van een brandnetel, dan kun je dit inwrijven met een gekneusd zuringblad om de 'brand' te verzachten.