Basilicum

Basilicum
Ocimum basilicum

makkelijk te kweken zolang er voldoende zon en warmte is


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Basilicum is éénjarig en zeer vorstgevoelig. Basilicum is een echte zonneklopper. Hij heeft ook heel veel warmte nodig. Dus in volle grond buiten is het aan te raden niet voor eind mei te planten en het liefst op een beschut plekje in de zon.

Een pot basilicum houdt vliegende insecten op afstand. Planten we hem tussen worteltjes, dan verjaagt de basilicum de wormen.

In de keuken wordt basilicum bij vele gerechten gebruikt o.a. bij tomaten, in soepen, sauzen, rauwkost, gestoofde groenten, vleesgerechten, spaghetti, stoofschotels, gevogelte, vis en wild. Wegens zijn uitgesproken smaak gebruiken we het kruid best wel met mate. De smaak van basilicum wordt lekkerder door het mee te laten koken. Verse basilicum valt qua smaak te verkiezen boven gedroogde.

Op het vlak van gezondheid bevordert basilicum de eetlust en ondersteunt het de spijsvertering. Bij braakneigingen kunnen we een aftreksel van basilicum aanraden, dit maken we door één eetlepel verse basilicumblaadjes te overgieten met 250 ml net gekookt water. 3 tot 5 minuutjes laten trekken.

We kunnen verse basilicumblaadjes wrijven over insectenbeten om zo jeuk en ontsteking tegen te gaan. Bij een neusverkoudheid kunnen de dampen van kokend water op basilicumbladeren verlichting bieden.

De etherische olie van basilicum kan worden gebruikt bij depressieve neigingen en angsten. We voegen enkele druppels toe aan het badwater. OPGELET: de etherische olie mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap!