Artisjok

Artisjok
Cynaria scolimus

vooral de bloemknop wordt gebruikt


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

100 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Artisjokken zijn meerjarig, maar moeten in de winter afgedekt worden tegen de vorst ofwel moeten er wortelstekken in de serre overwinterd worden die dan het volgende voorjaar uitgeplant worden.

Artisjokken houden van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

In de keuken gebruiken we van de artisjok het zogenoemde artisjokhart, dit is eigenlijk het onvolgroeide bloemhoofd. Artisjokken zijn gekookt goed eetbaar. We kunnen artisjok in diverse gerechten gebruiken, zoals op pizza's, in salades of als garnering (in hele dunnen plakjes gesneden).

De zogenoemde baby-artisjokken (hele kleintjes) kunnen in hun geheel gegeten worden. De vlezige schutbladeren worden normaal met wat vinaigrette opgegeten (eigenlijk uitgezogen). TIP: Om de kleur van artisjokharten mooi groen te houden voeg je wat citroensap aan het kookwater toe.

Op het vlak van gezondheid is artisjok een goede bron van calcium, ijzer, magnesium en vitamine C. De plant vermindert vochtophopingen en heeft een positieve invloed op de nierfunctie (ook bij nierstenen). Bij jicht, reuma, artritis en artrose geeft het gebruik van artisjok een positief effect. Een infusie van artisjokblad ondersteunt de gal en de lever. Het verbetert onze spijsvertering. Een infusie maken we door 1 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogd artisjokblad op te lossen in 250 ml kokend water, 5 min laten trekken.