Alsem

Alsem
Artemisia absinthium

vanwege zijn grijs blad mooi in de border


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

100 cm

Buiten

Buiten


Alsem is winterhard en is geen moeilijke plant, al verkiest ze een zonnig plekje.

Alsem is een bitter, scherp smakend kruid. Het werd gebruikt in de nu verboden likeur 'absint'. In de keuken kan het dragon vervangen mits het beperkt wordt tot één derde van de voorgeschreven hoeveelheid dragon.

Alsem is bitter en eetlustopwekkend. Het stimuleert de spijsvertering en is gasverdrijvend. Dit kruid heeft ook sterke antibiotische en ontsmettende eigenschappen en kan behulpzaam zijn bij een ontsteking van het maagslijmvlies. Het wordt ook wel gebruikt om wormen te verdrijven. Een slap aftreksel van alsem kun je maken door 5 à 10 gram van dit kruid met 500 ml gekookt water te overgieten.

Vroeger werd alsem ook gebruikt bij bevallingen omdat het de baarmoeder stimuleert. Men mag alsem dus absoluut niet gebruiken tijdens de zwangerschap of de borstvoeding!

Al deze heilzame effecten slaan echter om in een schadelijk en verslavend gif bij overmatig gebruik. Alsem bevat de stof 'thujon'. Deze stof kan zorgen voor sterke hallucinaties en leiden tot blijvende letsels aan het centrale zenuwstelsel. Een waarschuwing dus om nooit zelf te experimenteren met alsem als medicatie!

Uitwendig kunnen we een aftreksel van alsem gebruiken bij de behandeling van bloeduitstortingen en insectenbeten.

Alsem kan in de tuin gebruikt worden als sproeimiddel tegen allerhande insecten zoals luizen en kevers. Week hiervoor 24u een hoeveelheid gekneusde alsembladeren in twee maal zijn gewicht aan water. Alsem in het kippenhok opgehangen houdt luizen op een afstand.