Broccoli

Broccoli
BRASSICA OLERACEA CAPITATA var. KOROS F1

Een uiterst gezonde groente!


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

45 x 45

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Zoals alle kolen, verkiest broccoli een plaatsje in de zon. Broccoli is één van de makkelijkste kolen. Het best pas je op voorhand een ruime hoeveelheid organische bemesting toe.

Broccoli houdt van een humusrijke, vochthoudende en vooral kalkrijke grond.

Grootste probleem bij kolen is de koolvlieg: de koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de plant, de larven die uit de eitjes komen maken gangen in onze koolplanten en deze sterf af. Om de plant daartegen te beschermen kan je een koolkraag toepassen. Dat kan een eenvoudig kartonnen schijfje zijn dat je uitknipt en rond de voet van de kool legt. Op die manier belet je dat de koolvlieg haar eitjes kan leggen aan de voet van de plant. Je kan ook as rond de voet van de plant strooien.

Ook de rupsen van het koolwitje kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren door hun vraatzucht. Om te vermijden dat het koolwitje haar eieren op de kool legt, kan je insectengaas over de kolen spannen.

Bij kolen is vruchtwisseling heel belangrijk: plant het liefst slechts om de 4 jaar kolen op dezelfde plaats om knolvoet te voorkomen.

Broccoli moet geoogst zijn vooraleer het vriest. In de koelkast bewaart hij ongeveer 1 week, in folie gewikkeld.