Snijselder

Snijselder
APIUM GRAVEOLENS var. AMSTERDAMSE SNIJ

In tegenstelling tot andere seldersoorten, kan je snijselder het hele jaar door oogsten. Snijselder is minder gevoelig voor doorschieten dan andere seldersoorten.


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

15 x 20

Serre & Buiten

Serre & Buiten


Aangezien snijselder minder gevoelig is voor koude dan andere seldersoorten, kan je snijselder in maart al planten in kas en in april in volle grond. Bij de eerste indringende vorst is het aan te raden de planten af te dekken met stro, eventueel daarna met een plastiek doek.

Snijselder groeit makkelijk, maar is dankbaar voor een bodem met voldoende organische bemesting (in de vorm van stalmest of compost). Let er wel op dat de dosis niet te groot is!

Bij selder is het belangrijk hoe diep je plant! Het hartje van de plant mag niet onder de aarde begraven zijn, anders verstikt de plant. Maar selder mag ook niet te hoog geplant worden, anders droogt hij teveel uit. Het beste plaats je de persblok net onder de grond. Enkel in droge periodes is het noodzakelijk om water te geven.

Bladvlekkenziekte of selderijplaag is een veel voorkomend probleem. Je herkent de ziekte aan bruine vlekken op de bladeren. Het is een schimmel die vooral voor komt bij vochtig, warm weer. Zorg voor een ruime plantafstand en verwijder aangetaste bladeren. Geef ook nooit water op het moment dat het heel warm is, maar bij voorkeur ’s morgens. Dan hebben de bladeren voldoende tijd om op te drogen.

Snijselder kan je de hele winter oogsten, rechtstreeks uit de tuin. In tegenstelling tot andere selder kan je regelmatig enkele bladeren oogsten en de plant blijft verder doorgroeien.

LET OP: sommige mensen krijgen rode vlekken en blaasjes als ze bij zonnig weer in contact komen met het sap van selder.