image

12
maa

Bevriende planten

Vivavera.be

Bepaalde planten en kruiden in onze moestuin hebben een positief effect op ander soorten. Door simpelweg de juiste planten bij elkaar te zetten kunnen heel wat ziekten en plagen vermeden worden.

Dit zijn enkele voorbeelden van goede wisselwerkingen in onze (moes)tuin.

  • Heel wat kruiden trekken bijen aan, dit is zeer goed voor de bevruchting van onze vruchtgroenten. Lokplanten voor bijen zijn onder andere bernagie, tijm, hysop, lavendel, marjolein, bronzen venkel, bonenkruid en oregano. Plant deze soorten tussen de vruchtgroenten. Bijen komen erop af en onderweg bestuiven ze de bloemetjes van de vruchtgroenten!
     
  • Planten we wortelen en uien rij om rij, dan hebben we veel minder last van zowel de uienvlieg als de wortelvlieg. Uienvliegen houden niet van wortelen en omgekeerd houden wortelvliegen niet van de geur van uien.
     
  • Bernagie is een zeer nuttig kruid in onze moestuin, niet alleen trekt het veel bijen aan, het is ook een goeie groenbemester. Hij is de perfecte buur voor tomaten (hun smaak wordt voller) en voor aardbeien (hij stimuleert hun opbrengst).
     
  • Bonenkruid stimuleert de groei van peulvruchten in onze moestuin en verjaagt de zwarte bonenluis.
     
  • Oost-Indische kers is een waardplant voor bladluizen, waaronder de zwarte bonenluis. Daardoor worden onze cultuurgewassen die in de buurt staan zoals boontjes, courgette en komkommer met rust gelaten.
     
  • De geur van selder brengt koolwitjes in de war. Het is dus nuttig om zowel selder als kolen in de tuin te planten.
     
  • De geur van salietomaten en rozemarijn verdrijft de koolvlieg.
     
  • Dille is een waardplant voor bladluizen, zo worden onze cultuurgewassen hiervan gevrijwaard.
     

Dit zijn enkele gekende voorbeelden, maar het hoeft niet meer gezegd dat een gevarieerde eetbare tuin veel problemen kan voorkomen! Zowel het mixen van vele verschillende planten als vruchtafwisseling over de jaren heen zijn heel nuttig.