Sint-janskruid

Sint-janskruid
Hypericum perforatum

heeft een positieve werking op lichaam en geest


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

60 cm

Buiten

Buiten


Sint-Janskruid is meerjarig en winterhard en groeit makkelijk. De plant houdt van zon, maar groeit ook goed in halfschaduw. Sint-Janskruid heeft een voorkeur voor droge, kalkrijke en voedselrijke grond.

Sint-Janskruid heeft weinig talenten in de keuken. Ook een infusie van Sint-Janskruid ga je niet drinken om de lekkere smaak. Vroeger werd het vaak verwerkt in bier of je kan het laten trekken in wijn.

Sint-Janskruid heeft een positieve werking op lichaam en geest. Vooreerst kan dit kruid wonden sneller doen genezen en voorkomt het ontstekingen omdat het de doorbloeding stimuleert. Ook wie neerslachtig is, angstgevoelens heeft of te kampen heeft met slapeloosheid of onrust kan een beroep doen op dit kruid. Maak een aftreksel van 30 gram verse bovengrondse delen op 1 liter gekookt water en laat 5 minuten trekken. Zeef en drink drie koppen per dag. Dit infusie verlicht ook menstruatiekrampen.

Let op: Sint-Janskruid gebruik je best niet vlak voor of tijdens het zonnen want het werkt verbanding in de hand. Ook niet samen gebruiken met medicijnen.

Wonden, kloven, uitslag, brandwonden en andere huidproblemen ga je te lijf met Sint-Janskruidolie. Deze kun je makkelijk zelf maken door 50 gram verse bloemen gedurende 6 weken - in een afgesloten bokaal, op een warme plaats te laten trekken in 250 ml plantaardige olie (vb. olijfolie, sesamolie of zonnebloemolie). Zeef en wrijf er de probleemhuid mee in. Deze olie is ook behulpzaam bij zenuwontstekingen, reumatische pijnen of spierpijn.

Let op : sommige mensen krijgen rode, pijnlijke plekken als ze in de zon lopen na gebruik van Sint-janskruid!